Винаги сме имали странен двоен стандарт спрямо останалите същества. Строим

...
 
Винаги сме имали странен двоен стандарт спрямо останалите същества. Строим
Коментари Харесай

5 насекоми и животни, които ненавиждаме, а не трябва

 

Винаги сме имали чудноват двоен стандарт по отношение на останалите същества. Строим комплицирани лабиринти и къщи за хамстерите и ги обличаме в дребни костюми, само че бихме отровили един плъх без да се замислим.

Често забравяме, че някои от най-мразените напасти са тези, които минимум го заслужават.

Хлебарките

Проблемът с хлебарките не е единствено в това, че наподобяват непоносимо и придвижват заболявания, само че по някаква причина упорстват да живеят в кухнята ни. Повечето хора избират да видят бомба със закъснител в кухненския долап, в сравнение с люпило на хлебарки.

Но повода хлебарките да оцеляват толкоз добре в кутиите с корнфлейкса ни е, че от епохи наред те са нашите дребни и работливи съквартиранти. Хлебарките са се приспособили да споделят гнездата си с по-големи животни, с цел да имат непрекъснат достъп до храна, плесен, мухъл и даже вкусните яйца на по-опасни инсекти като бълхи, дървеници и въшки. В подмяна на това ние, по-големите гръбначни, би трябвало да се любуваме на безплатните санитарни услуги и да похапваме тези, които не бягат задоволително бързо.

За животинското царство това си е доста преференциална договорка, само че преди няколко века хората са решили, че би трябвало да се избавят от армията гладни буболечки и някогашните ни другари са се трансформирали в нарицателно за нечистотия. Колко мръсни са обаче хлебарките?

Това зависи. Ако живеете непосредствено над някоя клоака или държите разлагащи се трупове под леглото си, изцяло допустимо е хлебарките ви да разнасят някой патоген, само че те са като котките и непрекъснато се чистят, тъй че се отървават от замърсителите доста преди да ги разнесат по сандвича ви с шунка.

При по-задълбочени проучвания даже се оказало, че микробите въобще не полепват толкоз елементарно по тях, тъй че какъв брой са мръсни зависи от това, върху което стъпват.

Осите

Огромна оса нахълтала в цялостния с хора офис има същият резултат като вманиачен с картечница – „ Аааа! Оса! Ето я! Бягайте! Разберете какво желае и й го дайте! ”

Когато осите не ни инжектират с мъчителна отрова, те обричат други инсекти на една от най-бавната и мъчителна гибел в природата. Паразит, който изяжда приемника си от вътрешната страна на открито се назовава паразитоид и по някаква случайност по-голямата част от паразитоиди в природата са оси. Смята се даже, че са съумели да асимилират специфичен вирус, с цел да бъде ужилването даже още по-ужасно.

Хлебарки, гъсеници и даже паяци падат жертва на осите, трансформирайки се в зомбита – химически поробени инкубатори на ларвите на осата.

Работата е там обаче, че точно заради това светът би бил по-лошо място без дребните садисти. Хищните антроподи като паяците, водните кончета и калинките поддържат деликатния баланс в природата, само че никой от тях не е толкоз кадърен, колкото паразитоидната оса, която освен е еволюирала да открива и разчленява ядящи растенията инсекти, само че и останалата природа към тях е еволюирала, с цел да им оказва помощ.

Да разгледаме да вземем за пример елементарната царевица. Когато тя бъде нападната от избран тип гъсеници, изпуска специфичен химикал, който привлича  избран тип оси, които да се оправят с унищожителите на посевите. Ако пък се окаже, че гъсениците са от различен тип, царевицата отделя различен химикал, който притегля съответния тип оси. Но освен растенията се облагодетелстват от това. Някои оси се навъртат край огромните бозайници и преследват досадните конски мухи.

Плъховете

Най-широко публикуваните бозайници, които не вървят на два крайници и не карат коли (все още) са гризачите, които назоваваме плъхове и от филмите са най-известни като съществата, които живеят в канализацията, гризат трупове, придвижват купища заболявания и си проправят път до домовете ни, където употребяват кутията от корнфлейкс за тоалетна.

За да бъдем почтени, част от ужасяващата действителност на този гризач е истина. Освен, че ни костват милиарди долари всяка година, плъховете са един от най-разпространените вредители по света, хранещи се с беззащитните диви животни където и да са, даже докарвайки някои типове до ръба на изгубването.

От друга страна същото можем да кажем и за много по-големи и рискови типове, които в този миг четат тази публикация. И до момента в който множеството хора намират плъховете за ужасяващи, то надали е тъй като се хранят с яйцата на застрашените от изгубване птици киви. В поп културата плъховете са най-известни с мръсотията, чумата и другите заразни заболявания, като всеки изтребител на вредители ще ви каже, че плъховете са сериозна заплаха за вас и вашето семейство.

Но, в случай че плъховете са толкоз рискови гризачи, за какво тогава не чуваме повече за това? Истината е, че с изключение на, в случай че не хванете плъх от улицата и да го сложите в устата си, няма научни доказателства, които да удостоверяват, че плъховете са такива преносители на заболявания. Тази неприятна популярност им се носи от не безисвестната Черна гибел, която е умъртвила към 75 милиона души през 14-ти век. Чумата обаче била пренасяна от бълхите на всевъзможни топлокръвни бозайници. Плъховете се оказали виновни единствено тъй като били най-разпространени.

Комарите

3500 типа комари бродят всяка нощ в търсене на свежа, топла кръв, оставяйки след себе си досадни сърбящи пъпки и разпространявайки заболявания като мръсна спринцовка с крила.

Несъзнателно пренасяйки микроби от една жертва на друга, комарите способстват за милиони повече смъртни случаи всяка година от което и да е друго животно в природата. Започвайки живота си като водна ларва, комарът оцелява даже в най-малките и мръсни водни басейни до момента в който е подготвен да разпери крила. Но може ли кръвопийците да имат и хубава страна?

Работата е там, че комарите са едно от най-големите изобилия на хранителни субстанции за многочислени типове по целия свят и това се дължи значително на това, че пият кръв.

Мъжките участват в диетата на всевъзможни птици, прилепи, жаби, паяци и хищни инсекти, до момента в който ларвите са най-важната храна за голям брой сладководни риби, които пък от своя страна стават храна за по-големи хищници (например нас). Изкачвайки се по този начин по хранителната верига, може да се окаже, че комарите са най-нужните инсекти на планетата.

Може би си мислите, че всяко животно е храна за друго животно и, в случай че тези досадници изчезнат, може би нещо по-готино ще заеме мястото им. Но комарите се хранят с цялостната с протеини кръв от гръбначните животни и това ги прави толкоз плодовити и по този начин подобаваща вечеря.

Така с помощта на комарите милиони животни се хранят с нашите телесни течности всеки денонощно. Не е тяхна виновността, че в слюнката им се развиват смъртоносни микроорганизми.

Не ви караме да ги харесвате, само че при положение, че сте се питали за какво майката Природа ги е основала, то не е тъй като е кучка.

Бактерията Е. коли

Да си го признаем, в случай че някой ви каже, че храната ви е покрита с бактерии, ще я изхвърлите мигновено. А в случай че някой ви каже, че тялото ви е цялостно с Е. коли бактерия, ще потърсите доктор преди да стартира рядкото благополучие.

Вярно е, че механически не са животни, само че безчет бактерии чакат всеки комфортен миг, с цел да завладеят телата ни. Диария, проказа, антракс, салмонела, сифилис, гангрена, пневмония  и стрептококи са единствено парченце от заболяванията, които някои бактерии ни носят и харчим милиарди всяка година в нестихващата война за прогонването им от нашите тела, храна и домове.

Това обаче е война, която не желаеме да спечелим.

Човешкото тяло се състои от към 10 трилиона кафези. Това е доста. Знаете ли кое също е доста? 100 трилиона – броят на бактериите, които живеят умерено в чревния ви тракт в този миг.

Някои от тях са паразитни, а други са незначими, само че множеството живеят в симбиоза – партньорство, при което две форми на живот се облагодетелстват от наличието си. Щом стомахът разбие храната на безформеност, всичко, което консумираме се преработва от нашите чревни посетители, чиито остатъчни артикули съставляват огромна част от питателните субстанции за тялото ни.

Голяма част от нишестето, захарите, протеини и фибрите не могат да бъдат модифицирани от нашите ензими, само че са лесна работа за бактериите. Тази чревна флора извършва толкоз огромна метаболична функционалност, колкото цялостен орган и въпреки в човешкото тяло да има стотици хиляди разнообразни типове бактерии, най-доминиращият е Ешерихия коли.

Да, това е същата бактерия, която ни кара да хвърляме изцяло здрави зеленчуци и да готвим месото. Един или повече варианти на Е. коли стартира да колонизира тялото ви единствено дни след раждането ви и мигновено програмира имунната ви система да разпознава бактерията като другар. Това е повода доста от по-редките варианти да ни разболяват – първите пристигнали в тялото карат организма ви да държи останалите настрани.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР